BLOG: Zeeland, inspiratiebron voor ondernemers en levensgenieters

Ik ga bloggen en vertel je graag hoe en waarom: Zeeland is mijn inspiratiebron als ondernemer, schrijver en schilder. Dat deel ik graag met anderen via tekst en beeld. Doet Zeeland ook iets met jou? Dan hoop ik dat je verder leest en ik ben benieuwd naar je reactie

Kleine jongens worden groot
Nu 23 jaar geleden belandden wij, mijn vrouw, onze oudste dochter (toen 1,5 jaar) en ik - zei de gek - in Zeeland. De Zeeuwse delta heeft mij altijd aangetrokken, als kind op vakantie met ouders, zussen en mijn matrozenpetje, later als surfer en liefhebber van rust, licht en ruimte en nu als inwoner van 's-Heer Hendrikskinderen en ondernemer in Kloetinge. Inmiddels is mijn oudste dochter moeder wat mij automatisch opa maakt en is mijn jongste dochter haar eigen bedrijfje aan het opstarten, ook in Zeeland: kleine jongens worden groot. Tegelijk probeer ik het kind in mij levend te houden. Ik denk omdat ik een heel gelukkige jeugd heb gehad.
De ruimte en het licht zijn voor mij Zeeuwse kernkwaliteiten
Als ik Noord-Beveland doorkruis, rond Aardenburg zwerf, langs het Schenge wandel of een rondje Veerse meer fiets; dan doet dat iets met mij. Als de wind de golven stuwt, het schuim over het strand jaagt en je de adem afsnijdt; dan voel ik dat ik leef. Als de mist drie dagen lang Zeeland klein, grijs en stil maakt of de zon in het voorjaar de vogels weer laat zingen; dan gebeurt er iets in mij. Als op een zwoele zomeravond de terrassen vrolijk roezemoezen, vers geploegde akkers het licht in de lucht weerspiegelen of vissersschepen hun vangst in de dageraad aan wal brengen; dan maakt dat van binnen iets los, dan ben ik trots op Zeeland en ben ik blij dat ik hier werk, woon en leef.


Geboren Rotterdammer herkent zijn roots in de Zeeuwse mentaliteit
Als geboren Rotterdammer, groot gegroeid in Bleiswijk tussen de Maas- en de hofstad heb ik de niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit natuurlijk meegenomen en als buitendienstmedewerker bij verschillende bedrijven heb ik ook de maniertjes en gebruiken in andere Nederlandse provincies en regio's ervaren en leren kennen. Sommige liggen me niet zo heel erg. De Zeeuwse en de Rotterdamse mentaliteit hebben iets gemeen: goed is goed en fout is fout en verder geen gezeik. Bij die manier van doen voel ik me prettig en binnen die kaders bouw je prettig werkende relaties op. En als er dan wat is, dan kun je het bespreken en verder gaan; of niet, dat kan ook.


Wat dit allemaal met ondernemers en levensgenieters van doen heeft?
Ik begon dit verhaal met de zin dat Zeeland een inspiratiebron is voor ondernemers en levensgenieters. Er zullen mensen zijn die deze hun inspiratie uit andere zaken halen dan de in deze tekst vernoemde en daar zitten ongetwijfeld fantastische ondernemers en waarachtige levensgenieters tussen. Ik kan natuurlijk alleen maar voor mezelf praten en dat heb ik bij deze gedaan. Ik hoop tot een volgende keer.

Arian van Dijk